Een aantal weken geleden kwamen de Syrische Tamam en de Braziliaanse Alejandra naar mij toe. De dames willen graag leren autorijden en of ik een thema kon maken over autorijden in Nederland. Dus op verzoek van deze 2 vriendinnen heb ik dat gedaan. Deze week hebben we dit besproken in het taalcafé. 
Zo weten de deelnemers nu dat wanneer ze niet uit de EU, EER of Zwitserland komen, dat ze nog 185 dagen met hun rijbewijs in Nederland mogen rijden. Daarna heb je een Nederlands rijbewijs nodig. Ze hebben de woorden – het verlengen en het verlopen van je rijbewijs – geleerd. En heb je nog geen rijbewijs, dan mag je je theorie-examen doen met een tolk via het CBR. Verder gesproken over veiligheid, verzekeringen, wegenbelasting en boetes. 
Ik vergeet nooit meer, dat mijn eerste Eritrese taalvrager zijn auto al had gekocht zonder een Nederlands rijbewijs. Hij kon immers al autorijden. Had zich toch even vergist in het feit dat het hier in Nederland er anders aan toe gaat dan in Eritrea. Pas na het vijfde theorie-examen konden de bijna vierkante wielen van zijn auto weer rond worden. Dat gaven we dan ook als tip mee aan onze taalvragers. Wees slim, haal eerst je theorie-examen, begin daarna met de praktijk en pas als je alles hebt gehaald, schaf dan pas de auto aan.