Pfff, net het concept van mijn tweede lesboek – Interessant Nederland’s Aanleren met 40 nieuwe thema’s – naar de vormgever gemaild. Elk vrij uurtje ben ik daar de afgelopen maanden mee bezig geweest. Zijn de thema’s leesbaar, eenvoudig, is het genoeg voor een anderhalf uur converseren. Research plegen, de juiste foto’s erbij zoeken. Eindelijk is het dan zover, het boek komt eraan. 

Maar dat zwarte gat, dat heb ik niet. Want het coördineren van de taalcafés in Noordwijk is zo’n leuke bezigheid. Elke week probeer ik variatie aan te brengen in het aanbod voor onze taalvragers. Het is echt niet zo, dat wij, de taalvrijwilligers, continu met mijn lesboek bezig zijn. Dat zou behoorlijk eentonig zijn. Ludieke vraagkaartjes, taalspelletjes, zelfgemaakte ganzenborden en taalbingo’s, woordzoekers met woorden uit het onderwerp van die dag, kruiswoordpuzzels, gevonden herfstschatten tonen, even met een illustratie laten zien dat de tijd achteruit is gegaan. Daarnaast al die leuke activiteiten die ons worden aangeboden. Een paar weken geleden nog waren wij met onze taalvragers op uitnodiging van Kunstklank naar een prachtige voorstelling over “Vaar Wel”. Deze week gaan wij met onze taalvragers naar het Museum Noordwijk. 

Kortom het blijft zo leuk om taalvragers wegwijs te maken in ons land qua kennis, tradities, gewoontes en nog zo veel meer. Wat is men leergierig, sociaal, vriendelijk en oh zo dankbaar. Voor mij als taalvrijwilliger is het gewoonweg geweldig om te doen. 

Taalvrijwilliger zijn, ja,superleuk!