Regelmatig maak ik een taalbingo voor onz taalcafés. Een bingo met Nederlandse woorden en kleine praktische cadeautjes. We hebben een hoop lol. De kleine bingoballetjes stuiteren af en toe door het lokaal en sommige woorden beeld ik uit, succes voor hilariteit. Het belangrijkste is dat elk woord drie keer langzaam wordt uitgesproken, we schrijven het woord op de flipover en na de bingo wordt het woord met een fotootje besproken. Een vel met woorden en foto’s gaat na afloop mee naar huis. Gegarandeerd vergeten onze deelnemers sommige woorden nooit meer. Daar gaat het om en dat cadeautje is slechts bijzaak.

Echter, ik heb een fanatiekeling in de groep. Bij de eerste taalbingo enige jaren geleden hoorde mevrouw, ex-diplomate en redelijk ik goeden doen, niet tot de winnaars. Haar gezicht betrok steeds meer tot een grote onweersbui en haar blikken naar de winnende buren spraken boekdelen.

Een week later kwam ze naar me toe. De bingo was niet eerlijk gegaan. In haar land moest je als je een prijs had gewonnen, altijd stoppen met deelnemen. Nu betwijfel ik dat ten zeerste, want bingo is bingo. Ik heb haar uitgelegd dat het voor haar heel spijtig is, maar dat de Nederlandse bingo toch echt zo gaat. De één kan alles winnen en de andere kan met lege handen naar huis gaan. Tja, dat is bingo.

Vorige week hadden we onze lente-bingo. En ja hoor, mevrouw had prijs. Stralen! En ze ging als een speer. Na een paar rondes horizontaal en verticaal stempelen, gingen we voor de hoofdprijs. Mevrouw knikte mij toe en stak één vinger omhoog, bijna de hoofdprijs. Ze zat op het puntje van haar stoel. Helaas, haar buurvrouw was net even iets eerder met BINGO. Er lagen nog genoeg prijsjes op tafel dus ze mocht van mij toch nog een prijsje halen. Ze schoot omhoog en struikelde in haar haast over de stoelpoot van de buurman en ging lang uit. Het deerde haar allemaal niet, zo blij was ze met haar stickervel voor de kleindochter.

Ook dat maakt taalcoaching boeiend. Het is niet alleen helpen bij de Nederlandse taal, maar je krijgt ook te maken met het karakter van de mens. En dat laatste heeft niks te maken met het land van afkomst. #taalcoaching #taalmaatjes #taalhuis #bibliotheek #taalcafé #nt2